Man börjar bli Coviderad!

Vi är nog många nu som sitter i våra små Covidbubblor. Hemarbete är säkert bra ur en smittskyddsaspekt, men oj vad tråkigt det är. Vi som gillar logistik, gillar också den fysiska världen. Containerskepp, bilar, lager, pallar, järnvägar m.m. Visst finns det en massa logistik som är mindre fysisk, som styrning, lagersaldon, partiformning, etc, men allt bottnar i kopplingen till gods och aktiviteter, och naturligtvis alla de människor som arbetar med logistiken. Jag tror att vi som brinner för logistik också brinner för att se det vi arbetar med, gods, lastbilar, kranar, transportband. Och vi vill träffa människor som kör fordonen, arbetar på lagret, distribuerar varorna. Vi vill vara med där det händer, göra företagsbesök, studera verkligheten, känna, höra och se.

Jag har alltid trott på att närhet skapar kommunikation och att närhet är en förutsättning för att kunna arbeta aktivt med logistik. Man måste veta vad som sker och hur allt fungerar. Då är det ju bra om man också tillåts vara nära det som sker.

Men logistiksystemenen verkar fungera bra, trots att samhället befinner sig i en jättekris. Industrin tuffar på, hemleveranser sker som aldrig förr och mataffärerna är fulla med varor. Vi privatpersoner kan inte längre resa utomlands, men godset kan resa relativt obehindrat. Tur är väl det, för i vår globala värld hade det inte varit så kul om godset drabbats på samma sätt som vi. Nu är det ju inte bara Covid som påverkar global handel. Frihandeln är hotad och Brexit påverkar utbytet med en av landets största handelspartners. Så det finns gott om andra hot.

Även på universiteten märks situationen av. Hur kul är det med distansundervisning? Jag har förmånen att varje år få vara med på Logistikprogrammets introduktion på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. I år fick jag prata med studenterna via en bildskärm. Envägskommunikation, ingen ögonkontakt och inga frågor. För forskarna påverkas också livet. Möjligheten att träffa kollegor vid andra universitet på forskningskonferenser och seminarier har minskat. Visst, Teams och Lync finns, men det blir ändå inte riktigt samma sak. Nä, nu hoppas vi att forskningen får fram effektiva vaccin, så vi kan komma ut ur våra bubblor.

John Wedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *