Göteborg Sveriges bästa logistikläge – igen

Jacob Minnhagen, Hilda Hultén och Andreas Göthberg, vid diplomutdelningen För Sveriges bästa logistiklägen. Foto Klara Eriksson

För tjugonde gången i rad utsågs Göteborgsregionen till Sveriges bästa logistikläge, när listan över Sveriges 25 bästa logistiklägen presenterades vid konferensen Logistikläget 2020 i Stockholm den 6 februari.

Intelligent Logistik har rankat Sveriges bästa logistiklägen sedan 2005, men rankingen har publicerats sedan 2001. Rankingen bygger på tillgången på logistikytor, flöden/geografi, infrastruktur, marktillgång, kompetens och samarbetsklimat, och totalt har Göteborgsregionen utsetts till Sveriges bästa logistikläge 20 år i rad. Förstaplatsen 2020 är ett glädjande besked för Göteborgs Stad, som sedan 2013 har det godstransportpoitiska målet att “i ledande rankningar vara Nordens bästa logistikläge”. Rankingens främsta syfte är att sätta logistikfrågorna på agendan.

– Vi är mycket glada att få stoltsera högst upp på pallen! Jag tycker att syftet att skapa debatt och diskussion om logistiken väl uppfylls, säger Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs Hamn, som tog emot diplomet tillsammans med Andreas Göthberg från Business Region Göteborg och Daniel Göök från Borås Stad, som räknas till Göteborgsregionen.

– Göteborg är Sveriges logistikhuvudstad, men med framgång kommer utmaningar. En utmaning är att få fram logistikmark i tillräckligt hög takt, annars riskerar marknaden och tillväxten att låsas framöver. En annan är att stärka det storregionala samarbetet, där finns det en del att göra, sa Intelligent Logistiks chefredaktör Hilda Hultén vid presentationen av listan.

 

Motiveringen:

“Göteborgsregionen är ett exceptionellt distributionsläge för logistik genom Nordens största containerhamn med ett starkt tågpendelnät. Stark regional tillväxt både som konsumtionsmarknad och för det logistikintensiva näringslivet. Genom Chalmers och Göteborgs universitet är man ett av landets starkaste kompetenscentrum för logistikforskning och utbildning. Trots utmaningar att möta markbehovet har tillväxten av logistikytor legat högst i landet de senaste åren, så även 2020, med 187 000 kvm tillkommande ytor under året.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *