Och hur ser framtiden ut?

Spegel, spegel på väggen där, säg mig hur framtidens logistik är. Vi pratar en massa om självkörande fordon, digitalisering, AI och uppkopplade system. Vi hör begrepp som smarta vägar, lastbärare och fordon. Det är inte så lätt att se hur allt detta kommer att påverka oss framöver. Kommer varor från en obemannad fabrik i Asien att skickas helt automatiskt hela vägen hem till vår bostad på andra sidan jorden? Och kommer det att finnas bemannade, tänkande lastbilar, tåg, flyg och fartyg som samverkar i smarta logistiksystem?

Frågan är väl snarare hur fort denna utveckling går. Kanske inte så fort. Är det någon som tror att vi har helt självkörande fordon på vägarna inom 10 år? Eller 25 år? Jag har själv åkt både obemannade tåg och bussar, så det finns redan. Och självkörande fartyg och flyg borde inte vara allt för långt borta. Men lastbilar i annat än enklare hub till hub upplägg är svårt att se inom 10 år.

En lastbil idag är väldigt lik en 50 år gammal bil, åtminstone till det yttre. Lastar ungefär lika mycket, kör ungefär lika fort etc. Kanske lite miljövänligare, visst, men logistiskt är det ganska lika. Tåg, samma där. Fartyg, där har det däremot hänt något. Containeriseringen har revolutionerat världen. Handeln och globaliseringen har varit helt beroende av containerns införande.

Ser vi på andra revolutionerande innovationer inom logistiken är det inte riktigt lika omvälvande. Partiformning, beställningssystem, ruttoptimering mm har inte slagit igenom med dess fulla potential. Trots flera årtionden sedan de tagits fram.

Tills för endast ett kort tag sedan, trodde jag starkt på elvägar som en bra lösning på elförsörjning av tyngre fordon på våra vägar. Nu förstår jag att batteriutvecklingen sker i en sådan rasande takt att batteridrift är det mest troliga även för tunga fordon inom en ganska snar framtid. Och i förlängningen kan man senare kanske driva elmotorerna via bränsleceller el likn.

Instant deliveries betyder leveranstid från order på bara någon timma. Detta kräver helt andra lagerstrukturer, med lager närmare kunden. Eller så finns det algoritmer som räknar ut mina framtida behov av varor och tjänster. Varor börjar skickas till mig innan jag ens vet att jag behöver dem. Tänk er också att ett företag inte behöver beställa någonting, inga råvaror eller komponenter. Systemen har räknat ut detta i förväg och beställt automatiskt.

Så framtiden kan kanske sammanfattas som elektrifierad, smart och snabb. Eller? Just nu går samhällets omställning mot smarta system och elektrifiering oerhört snabbt. Då gäller det att det finns kunniga personer som kan betrakta och analysera skeendena lite grann från sidan. Som kan se samband och konsekvenser. Och utbilda framtidens systembyggare och operatörer. Vi behöver många duktiga logistikforskare framöver. Därför stöder LTS forskningen inom logistik.

 John Wedel, vd LTS

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *