Går det framåt eller bakåt för miljön?

Hållbarhet är en självklarhet för många idag. Så även inom logistiken. Vi vill se en utveckling som gynnar framtiden och som ger oss en långsiktigt bra värld. Men det kommer tyvärr signaler om att det inte alltid går så bra. För en månad sedan lyssnade jag på en europaparlamentariker som arbetar i Europaparlamentets transportutskott. Han sa att miljöarbetet i stora delar av Europa snarast går bakåt. Flera stora länder verkar inte så intresserade av miljöarbete. Då undrar man om det verkligen kan vara så. Lägg till detta utvecklingen i USA, så ser det mörkt ut.

Läste en krönika av Johan Rockström i Dagens Industri i dagarna. Han liknar miljöhotet vid en stor asteroid som närmar sig jorden i hög fart. Vi har en global katastrof framför oss. Men det går att undvika detta, till en relativt låg kostnad, ca 1–2 % av BNP.

Transporter står för en stor del av miljöpåverkan. Samtidigt vet vi att kostnaden för att transportera varor ofta är en mycket liten del av en varas totala kostnad. Visst finns det lågvärdiga produkter som är väldigt kostnadskänsliga, men för många produkter står transporterna bara för någon procent.

Så att investera i bra miljö behöver inte kosta så mycket. Säg att ett bra miljöval vid en transport är 10 % dyrare – då innebär detta en total kostnadsökning om kanske 10–20 öre för en vara som kostar 100 kr. Kan vi leva med det? Svaret är givet. Det är inte utan att man undrar varför olika aktörer inte gör mer?

Nu handlar hållbarhet inte bara om miljön. Det finns även andra aspekter på detta, t ex social hållbarhet. Under flera år har bl a Sveriges Åkeriföretag drivit kampanjer för bra villkor inom transportbranschen. Det är mycket svårare för konsumenter att ser hur en vara transporterats än hur den producerats. Folk väljer gärna ekologiskt producerade varor, men hur har dom transporterats? Det vet man oftast inget om. Ett bra sätt att komma framåt är att skapa transparens i transportkedjan.

En forskare som arbetar med detta är Henrik Sternberg vid Lunds Universitet. Ett viktigt arbete, som kan hjälpa till att öka kunskapen i vidare kretsar. Jag skulle gärna se att det på ekologiskt producerade varor även står t ex ”ekologiskt transporterad”.

Även om det finns en del som inte går riktigt rätt väg, så finns det mycket positivt. Så det kanske går framåt ändå? Den tekniska utvecklingen är rasande snabb just nu. Elektrifieringen kan hjälpa oss, förutsatt att elen produceras på ett bra sätt. Vi får allt bättre möjlighet till effektivare leveranser, genom uppkopplade system. Reningstekniker och nya bränslen utvecklas. Med mera, med mera. Här behövs forskningen mer än någonsin. Skall vi klara de stora utmaningar vi står inför, så är vi beroende av duktiga forskare. Och sådana finns. Det är här LTS kommer in. Vi bidrar med ett litet strå till stacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *