Forskare är också människor

John Wedel, VD LTS. Foto Bengt Kjellin

När jag under början av min forskarutbildning gick en metodkurs, så sa professorn att ”man måste vara lite konstig för att vara en bra forskare”. Och det är väl den bilden många har haft av forskare. Män, framför allt, i vita rockar som vandrar runt i laboratorier med rufsigt hår och muttrar lite för sig själva. Lite konstiga, kloka men konstiga. Idag tror jag att dom allra flesta ser forskare som vanliga människor: kanske lite klokare och väldigt pålästa, men seriösa, lugna och sansade personer – inga knasbollar.

Varför är då forskningen så viktig? Inom medicin är det väl alldeles uppenbart. Men inom logistik, kan man kanske undra? Även här behövs det självklart en djup förståelse för hur saker och ting fungerar och hänger ihop. Utan forskning, ingen utveckling eller i vart fall en mycket sämre utveckling.

Under mitt yrkesliv har jag umgåtts mycket med forskare, både i jobbet och privat. Och det har varit väldigt trevligt och inspirerande. Naturligt finns det även andra människor än forskare som kan vara både kloka och trevliga. En bra mix kanske är det optimala. Som så ofta, inom det mesta.

Det som skiljer forskare från många andra människor är att de har en solid vetenskaplig grundsyn, vilket bl a innebär att dom skiljer mellan tro och vetande. Ett fall bevisar inte något, vilket många tycks tro i den dagliga debatten. Inte minst inom politiken används detta ofta. Generaliseringar baserade på enstaka fall, är lätt att göra. Eller på för få studerade exempel. Detta är något som forskare aktar sig för.

Att forska är ett långsiktigt, målmedvetet arbete. Att utbilda sig till forskare tar tid, är tålamodsprövande, men också oerhört spännande och tillfredsställande. Jag kan varmt rekommendera den yrkesbanan. Jag kom till slut i mål. För min egen del hoppade jag sedan lite mellan näringsliv och akademi, för att slutligen hamna i det offentligas tjänst. Det har varit väldigt roligt. Att kunna ta med sig olika erfarenheter i det dagliga arbetet.

I mitt arbete träffar jag nästan dagligen professorer, lektorer och doktorander. Det är alltid lika spännande att höra vad de kommit fram till och få dela deras entusiasm. I detta nummer av tidningen finns flera intressanta forskare och områden beskrivna. Välkommen att läsa om logistikforskningens senaste landvinningar.

John Wedel, VD Logistik & Transport Stiftelsen LTS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *