Rise förvärvar SSPA från Chalmers

Forskningsinstitutet Rise satsar på sjöfart och köper SSPA från Chalmersstiftelsen. SSPA verkar i gränssnitten mellan forskning och näringsliv och arbetar bland annat med konceptutveckling och verifiering av prestanda för marina farkoster.   

Nu offentliggörs förvärvet av SSPA (ursprungligen Statens Skeppsprovningsanstalt). Köpeavtalet är påskrivet och överlåtelsen kommer att ske i juni 2021. SSPA grundades 1940 och har cirka 90 anställda med en årlig omsättning på drygt 100 miljoner kronor.

–  Jag hälsar SSPA varmt välkommen till Rise och ser fram mot att följa SSPA på nära håll. SSPA bedriver internationellt erkänd maritim forskning med hög kvalitet och blir en strategisk viktig förstärkning av Rise befintliga maritima verksamhet, säger Pia Sandvik, vd Rise, i ett pressmeddelande.

SSPA kommer att ingå i Rise division för Säkerhet och transport. Liksom vid tidigare förvärv kommer ett projekt att startas för att hantera alla aspekter i samband med integrationen.

–  Vi ser positivt på denna förändring där SSPAs breda och gedigna kompetens passar väl in i Rise hållbara maritima verksamhet, kommenterar Stefan Eliasson, vd SSPA.

– Rise är ett starkt varumärke och en större organisation med många upparbetade kontakter på områden som är intressanta för oss. Vi ser fram emot att tillsammans utveckla nya affärsmöjligheter i den växande maritima sektorn.

SSPA förvärvas från stiftelsen Chalmers tekniska högskola.

–  Chalmersstiftelsen vill fokusera starkare på högskolans kärnverksamhet och samtidigt skapa bästa möjliga förutsättningar framåt för SSPA. Rise organisation arbetar på ett sätt som har stora likheter med SSPA, med en kombination av offentliga och kommersiella forsknings- och utvecklingsuppdrag, och har kompetens och kunder som matchar SSPA på ett bra sätt, kommenterar Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *